Tabulka pH

Tabulka pH

Potraviny zvyšující pH: (od nejúčinnějších k těm méně)
  • jedlá soda
  • rozinky, sušené fíky, okurky, špenát, zázvor, celer, brokolice, kapusta, petržel
  • mrkev, pampelišky, zeleninová nať, kedluben, černý rybíz, citrón
  • čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango
  • řepa, ředkev, ředkvička, česnek
  • hlávkový salát, černá melasa, olivy, jablečný ocet, rajčata
  • sójové boby, pomeranče, cibule, zelené fazolové lusky
  • banány, hrušky, jablka, maliny, meruňky, třešně, další ovoce, lískové ořechy
  • brambory, zelený a bylinný čaj, kefír
Potraviny snižující pH: (od nejvíce okyselujících k těm méně)
  • kyselina fosforečná v nápojích
  • vepřové, telecí, rýže tmavá, králík, mořští raci, hovězí, ústřice, uzeniny, soft drinks
  • ryby, jiné maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý a uleželý sýr, krocan, kuře
  • oves, čaj černý, perlivé nápoje
Méně okyselující až neutrální potraviny:
  • chléb, margarín, vlašské, burské a kešu ořechy, další obilniny, těstoviny, bílá rýže
  • pitná voda při spodní hranici normy (norma 6,5 – 9,5 pH) nebo pod ní
  • tvaroh a čerstvý měkký sýr, kokosový ořech, mandle, máslo a smetana
  • syrovátka, kravské a kozí mléko, fazole, čočka, víno, káva, pivo
  • olivový olej (nejvhodnější) – oleje jsou převážně neutrální
Další okyselující faktory:
  • kouření
  • velká a dlouhotrvající námaha bez odpočinku (soutěžní sporty, přepracování, atp.)
  • stres
  • strach
  • drogy
  • smog a elektrosmog
Další alkalizující faktory:
  • meditace
  • odpočinek
  • harmonie
  • rozumné cvičení a rekreační sport
  • procházky
  • relaxace