Ječmen a cukrovka

Cukrovka a Mladý ječmen

 

Jedním z hlavních účinků ječmene je příznivé ovlivnění zvýšené hladiny krevního cukru. Mladý ječmen využívá při ovlivňování zvýšené hladiny glykémie především svůj adaptogenní účinek. Dokáže totiž upravovat stav jednotlivých orgánů a jejich činnost k normálu. U cukrovky se účinek Mladého ječmene projevuje na několika úrovních:

  1. Stimuluje endokrinní (insulin produkující) funkce slinivky. Ječmen povzbuzuje činnost buněk Langerhansových ostrůvků a tím zvyšuje tvorbu insulinu.
  2. Hojí záněty, které jsou častou příčinou poškození slinivky, tím uchrání mnoho buněk před jejich definitivním zničením.
  3. Zlepšuje všechny ostatní bunky těla, které za pomocí insulinu cukr z krve příjimají a využívají jej k získání energie pro svou činnost. Tím snižuje tzv. insulinorezistenci, tedy neschopnost buněk těla cukr vstřebávat.
  4. Upravuje činnost biliárního systému a tedy i vývodu žlučových cest, který anatomicky úzce souvisí s vývodem slinivky. Často do střeva ústí společně a každý problém žlučových cest se může nepříznivě projevit ve správné činnosti slinivky.